Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гардиън“ с тревожни прогнози за децата на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вестник „Гардиън“ има днес две тревожни публикации за това как децата ще посрещнат Коледа и зимата. В резултат на зачестилото напоследък домашно насилие се очаква около 16 000 деца са станат негова жертва, а около 200 000 деца могат да останат бездомни поради невъзможност техните семейства да плащат наемите за жилищата, в които пребивават.

Фондацията „Early Intervention“, която се бори за подобряване на живота на децата, предупреждава, че коледният период може да се окаже изключително стресиращ за семействата, в резултат на което обикновено зачестяват случаите на домашно насилие. От фондацията призовават министрите да финансират специални служби, които да се заемат с проблема. По данни на фондацията 3,2% от децата на възраст под 11 години и 2,5% от тези между 11 и 17 години са изложени на домашно насилие по време на двуседмичния празничен период.

От началото на декември случаят с 6-годишния Артър Лабиньо-Хюз шокира страната. Момчето стана обект на садистична кампания от страна на мащехата му и баща му. Той е бил физически малтретиран, тровен със сол и бил изолиран по 14 часа дневно месеци наред преди да почине.

Благотворителната организация „Shelter“ пък изнесе данни, че 200 000 деца могат да останата бездомни тази зима. „Shelter“ съобщава, че 104 000 семейства, живеещи под наем, са получили известия да напуснат през последния месец, тъй като закъсняват с плащанията на наемите, а 55 000 деца със семействата си вече са изгонени през последните три месеца.

Цитиран е случай с 48-годишна майка на три деца, която трябва да се изнесе до 18 януари, а не може да си намери ново жилище. Освен да се грижи за децата си съответно на 15, 12 и 8 години, майката, която е акушерка по професия, се грижи също целодневно за неин роднина, който е с Паркинсон и деменция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени