Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков за "Разузнаването отвътре"

Боян Чуков
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Разузнаването е високо интелигентно занимание. За да твърдиш, че го познаваш добре, трябва доста време да работиш в него. И не само в разузнаването - има 5 фази на разузнавателния цикъл, които са свързани във верижен процес, докато се стигне до информационно-аналитичния продукт, който се дава на висшето държавно ръководство. И всяка една фаза има своя специфика и нужда от определен тип хора, които са наясно с всичко ново, което става в света, които познават глобалните тенденции, за да осветяват това непознато бъдеще пред държавното ръководство". 

Това каза пред БНР Боян Чуков, който представи пред БНР книгата си "Разузнаването отвътре".

Той подчерта, че разузнаването е инструмент:

"То не си измисля специални мисии, а работи на база на заданието, което му се дава от държавното управление. И преди 1989 година, и след нея - то е същият инструмент, въпросът е, че светът се променя и за да бъде в течение с глобалните тенденции, самото разузнаване трябва да се променя". 

Различните форми на хибридна война се реализират срещу врагове, съюзници и приятели. Затова всяка една нация е винаги сама в джунглата на международните отношения, които не са място за благотворителност и алтруизъм. Ролята на разузнаването е решаваща в т.нар. течни конфликти, които се разливат и заемат формата на всяка възможна пукнатина в националната сигурност на държавите. Но разузнаването през XXI век има малко общо с разузнаването от Студената война, тъй като заплахите днес имат различна и необичайна структура; те могат да идват от множество субекти, които на пръв поглед изглеждат невъзможни или пък ни убеждават в благоденстващо бъдеще. Държава, която не разполага с високоинтелигентен информационно-аналитичен продукт от разузнавателните си служби, е слепец във вземането на решения. Тя не може да бъде геополитически субект, а единствено обект на действия и чужди интереси.

Има ли шанс българското разузнаване да напусне старата матрица и от инструмент за мониторинг да се превърне в аналитично-когнитивен продукт, който да индуцира правилни управленски решения за държавата ни?! Вероятно това зависи от интелектуалните ресурси на политиците ни да формират знания от областта на националната сигурност, да изискват от експертите такива знания, да ги ползват, и да притежават генетична смелост да мислят в неедноизмерна координатна система.

В предаването "12+4" Чуков коментира позицията на министъра на отбраната Стефан Янев срещу разполагането на допълнителни войски на НАТО в България:

"Позицията му е много разумна. Той се опита да подскаже на българското обществено мнение, че ние се завираме там, където скърца. Защо ни е всичко това?Всяко едно разширяване на военното присъствие на американци или на НАТО на наша територия превръща тези бази в цели на руските хиперзвукови ракети. ... Някъде около 2025 година Америка ще започне да се изтегля от Европа, защото не е в състояние финансово да осигури своето глобално присъствие, а тогава ние какво ще правим?".

Интервюто на Петър Волгин с Боян Чуков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна