Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Божинов: В последните години българското кино показа, че не е отделен жанр

Виктор Божинов
Снимка: БГНЕС

"В последните години българското кино показа, че не е отделен жанр. Когато един човек отиде на кино, трябва измежду многото заглавия да може да избере и между две български, защото преди време хората ходеха на кино, за да гледат комедия, екшън, анимация или български филм. Т.е. българският филм беше жанр - сам по себе си".

Това каза пред БНР режисьорът Виктор Божинов.

Той цитира собственици на киносалони, които са заявили, че икономическото им оцеляване в последната година се дължи до голяма степен на българските филми.

"В последните 3-4 години българското кино показа, че може да създава разнообразни неща. Да, не всички от тях би следвало да получат държавна подкрепа, но те успяват да се справят и в тази ситуация. Киното е много живо и има много възможности".

Според режисьора трябва да бъде изработена ясна държавна стратегия как да не се губи аудитория:

"Не трябва да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че са ни виновни Националният филмов център или зрителите, че искат да гледат смешки, а първо трябва да видим проблемите при нас. да проветрим нашата къщичка, да направим своите изводи и коректно и с уважение един към друг да направим тази крачка, която ще доведе българското кино до по-сериозни успехи - и зрителски, и творчески".

Интервюто на Петър Волгин с Виктор Божинов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна