Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за археологически проучвания на северната крепостна стена на античния град Сердика

Снимка: sofia.bg

"Разкопките са спасителни, като като заради инвестиционни намерения първо трябваше да се проучи теренът, който попада в защитената зона на резервата "Сердика Средец" и за наше щастие на този терен разкрихме архитектурни останки от периода на античността", посочи в "Хоризонт до обед" Полина Стоянова, главен уредник на археологическото ниво на базиликата „Света София“, която получи преди дни наградата “Златен грифон" за значим принос в археологическата наука.

Отличието е признание за работата на Полина Стоянова, ръководила спасителните археологически проучвания на северната крепостна стена на античния град Сердика, проведени в периода 2017 – 2020 година.

Археологическите проучвания водят до документиране на различни елементи от крепостна стена от VI век, заедно с неизвестна до този момент триъгълна отбранителна кула, както и допълнителен укрепителен пояс – а 21 м пред основната стена.

На площ от около 50 кв. м в югозападния ъгъл на терена са проучени и архитектурни останки от вътрешната уредба на Сердика от периода II – началото на III в.

Обектът на ул. „Екзарх Йосиф“ № 35 е изследван във връзка с планирани инвестиционни намерения.

Спасителното археологическо проучване вече е приключено и се работи върху проект за съхранение и експониране на всички разкрити археологически структури при строителството на бъдещата сграда.


Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна