Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По средно 935 000 нови Covid случая на ден в света заради Омикрон

Илюстрация: Георги Цветков

Разпространението на варианта Омикрон доведе до световен рекорд в броя на новите случаи. 935 000 на ден са потвърдените новозаразявания в световен мащаб за последната седмица, по данни на АФП, а кризата се разраства и под формата на национални рекорди и връщане към ограничителни мерки. 

Съединените щати и Европа отново са епицентър на пандемията. Дневните случаи на Стария континент са средно над 510 000, като до момента не бяха преминавали 300 000. 

Рекордно нарастване в броя на новозаразените е видимо във Франция, Италия, Гърция, Португалия и Англия. Въпреки че част от нарастването може да се обясни и със закъсняването в отчитането на тестове покрай празниците, Световната здравна организация продължава с предупрежденията, че рискът от Омикрон е "изключително голям". 

Според ръководителя на организацията Тедрос Гебрейесус, вариантът е причината за "цунамито" от нови случаи. Гебрейесус повтори и че опасността се увеличава от неравното разпределение на ваксините, като бустерните дози в по-богатите страни означават по-малко за по-бедните и съответно по-трудно постигане на 70 процента ваксинирано срещу коронавируса световно население. Това е условие, според Гебрейесус, за по-лесно преодовляване на острата фаза на пандемията. Майк Райън от СЗО изрази надеждата, че тази фаза може да завърши до края на идната 2022.

По-конкретна статистика за положението в момента потвърждава и че опасността от тежко протичане остава по-голяма за неваксинираните. Полша регистрира 794 починали с коронавирус за денонощие, над 75 процента от които не са били имунизирани. 

Германският здравен министър Карл Лаутербах изрази съмнение, че заради омикрон реалният брой на новите случаи е два или три пъти по-голям от официалните данни. Според института Робърт Кох заразените в страната са 205 на 100 000 - най-ниската стойност на този показател от началото на ноември. Лаутербах е на мнение, че същестуващите в Германия ограничителни мерки няма да предотвратят нова вълна от заразявания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна