Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За силата и мотивацията да се промениш в центъра за зависими край Габрово

Снимка: ФБ/ ТЕРАПЕВТИЧЕН ЦЕНТЪР "Св. Илия"

Първата си Нова година заедно ще посрещнат участниците в програмата на терапевтичния център за зависими край Габрово. Той беше открит през пролетта и се финансира единствено с лични средства и приятелска подкрепа. Центърът вече е дом за 18 души.

Всеки от тях води битка със себе си и за себе си, за да остане „чист“, както се изразяват. За някои този опит е пореден, и затова си пожелават сили, за да успеят.

Мъже, посегнали към наркотиците още като деца сега са участници в програмата на терапевтичния център край Габрово - "Свети Илия". Сред тях има и жена. Преди нея имало друга, но я отпратили, защото не спазвала правилата. Центърът не функционира като комуна, тук принципите на работа са други, обяснява Илко Бояджиев, бивш наркозависим, основател на фондацията „Общност в помощ на зависимите“ и на центъра, в който е консултант.

Илко Бояджиев и Запрян Момчилов, който също е бил наркозависим, създават центъра по модел, утвърден от Световната федерация на терапевтичните общности. Тук няма шеф, но има правила и тези, които са напреднали във възстановявате си, поемат повече отговорности и помагат на другите.

Центърът представлява голям затворен комплекс, разположен сред природата. В тази защитена среда терапията продължава девет месеца.

Първите участници в програмата са Мартин и Калоян. Зад гърба им остават осем месеца лечение. За единия то продължава в затворената общност. Другият е преминал към следващия етап. Живее на квартира, посещава консултативния център към общината в Габрово и ежедневно се среща с хората от общността. Скоро му предстои да започне работа. След първоначалната съпротива, двамата намират мотивация и сили да променят поведението си, без което не можеш да се запазиш „чист“, казва ми Мартин. Той и Калоян потърсили помощ и я намират в Центъра, благодарение на познанството си с основателите му

През осъзнаването на проблемите, себепознанието и справянето с емоциите участниците в програмата преминават с подкрепата на голям екип от специалисти и на хора, извървели техния път.

От ключово значение е разбирането, вместо обичайното хокане, с което наркозависимите са свикнали.

Основателите на Центъра помагат на зависимите от общността с всичко необходимо, но всеки сам трябва да извърви пътя си.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени