Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга от Давид Енгелс

„Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа“

„Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа“ е новата книга от Давид Енгелс. Въпросът "Какво да се прави" става отново много важен. 

Преводачът Мартин Петрушев разказва повече в "Артефир":

"Давид Енгелс е историк и има изключително силни аналитични и социологически способности да вижда. Аз смятам, че осъзнатите за епохата историци често са най-способни да прозрат зад воала на наратива, който политиката и медиите ни показват, какво всъщност наистина се случва. И ми се стори, че тази книга е един такъв много добър анализ."

Фундаменталните въпроси, повдигани от Енгелс, понякога предизвикват безпокойство в едно общество, което предпочита да ги игнорира, така че книгата също може да предизвика несигурност сред някои от наблюдателите.

Когато през 2019 г. Давид Енгелс в своя сборник „Renovatio Europae“ предупреждава, че през следващите години Европа ще се изправи пред поредица от кризи, голяма част от германското общество все още се придържа към илюзията, че континентът се намира във фаза на неспирен подем. Тази илюзия е внезапно разрушена от събитията през пролетта на 2020 г. Въпреки това общото нежелание, описано от Енгелс, да се „заемем с решаването на многобройните проблеми, свързани с оцеляването, пред които е изправен нашият континент“, не се е променило досега, поради което прогнозата му остава валидна: в Западна Европа в дългосрочен план е вероятно катастрофално развитие на споменатите кризи.

Заключителният съвет на Давид Енгелс, а именно да се изправим пред неизбежното, е не само отговор на това бягство от реалността, но и израз на това, което Дитрих фон Хилдебранд нарича „истинска християнска нагласа“, която винаги включва „трезво виждане на всички опасности на ситуацията, създадена от човешкото падение“. Тази книга подготвя читателите си за тази неизбежност и им дава духовни и практически инструменти, за да придобият, в смисъла на Гьотевата дума, голямото наследство, което им е поверено.

Снимки – изд. Изток-Запад

Чуйте разговора с преводача Мартин Петрушев в звуковия файл.

Давид Енгелс e автор, историк и социален анализатор. Роден на 27 август 1979 г. във Вервие, Белгия. След като завършва гимназия, Давид Енгелс учи история, философия и икономика в университета „Аахен“. Там той пише своята дисертация на тема „Римската знакова система (753-27 г. пр. Хр.)“ през 2005 г. и получава докторската си степен. През 2009 г. става редактор на раздела за римска история на древното научно списание „Латомус“, а по-късно работи и като негов главен редактор. От 2012 до 2017 г. заема позицията на директор и издател. От 2018 г. Енгелс е освободен от поста си в Брюксел, за да приеме покана да стане професор по научни изследвания в Западния институт (Instytut Zachodni) в Познан, където отговаря за въпроси на следните теми: западна интелектуална история, европейска идентичност и полско-западноевропейски отношения.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна