Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Михайлов, ПАРА: Добра година в сферата на роботиката

Снимка: Радио София

2021 г. беше добра спрямо това, което можем да видим в световната индустрия по роботика, каза в студиото на Радио София Кристиян Михайлов – основател и член на УС на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

„От една страна индустриалните роботи, които се внедряват в индустрии извън автомобилната, продажбата им беше повече от всичко останало – електроника, хранителна. Това е статистиката за САЩ. От друга страна имаше доста предизвикателства, много компании затвориха врати“, каза Михайлов.

Той добави, че пандемията е спомогнала за подема в роботизацията и даде пример за българска компания, чиято дейност е автоматизирана около 70%.

„От началото на пандемията, техният производствен процес не е спирал, именно защото са силно автоматизирани и хората работят дистанционно, самото тези, които са на поточната линия са в завода“, каза Кристиян Михайлов.

По думите му, „умните“ фабрики и автоматизацията в тях е в помощ на хората по време на пандемия.

Михайлов каза още, че над 500 деца са били включени в инициативата на ПАРА „Иновациите срещат училището“. В нея са се срещнали представители на 20 компании с деца от 20 училища. Кампанията ще продължи и през следващата година, добави Кристиан Михайлов. Създаден е и „Инкубатор по роботика“, където младежи могат да кандидатстват, за да получат достъп до хардуер, лаборатории, менторска и обучителна програма за шест месеца.

„Ние искаме напълно безплатно за тях да им дадем възможност те да разработят собствени продукти и услуги“.

Кандидатстването ще продължи до 31 януари 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени