Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тоньо Шмилев и д-р Георги Димитров с отличие от БЛС:

Професията лекар - между бъдещето и приноса

Снимка: Pixabay

"И сега бих избрал медицината, педиатрията. Като професия носи удовлетворение - да видиш усмихнато дете, доволни родители, които те гледат с надежда, че можеш да им помогнеш". 

Това сподели пред БНР проф. Тоньо Шмилев, педиатър, детски пулмолог. Той беше отличен в категория "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" на традиционните награди на Българския лекарски съюз.  

"Има какво да се направи в детското здравеопазване. Надяваме се, че промените ще настъпят с новото правителство. Имаме надежда. Разполагаме с всички технически възможности. Детското ни здравеопазване е на високо ниво, но има какво да се желае откъм финансиране, откъм материална база". 

Той препоръча ваксинацията на деца срещу Covid-19

В предаването "Хоризонт за вас" се включи и д-р Георги Димитров, отличен от БЛС в категорията "Ти си нашето бъдеще". 

"За мен медицината е нормално развитие на моя кариерен план. Бях на 22 години, когато завърших магистратура във Великобритания, тогава се чудех дали да продължа чистата наука или да премина в клиника. Там образованието е много скъпо, качеството тук не е чак толкова драстично. Завърших 2020 година със "Златен Хипократ". В България голям проблем е различаването на качеството на преподаване и на медицинската помощ в различните болници... В момента съм на кръстопът и през следващите месеци трябва да реша къде да продължа кариерата си". 

Георги Димитров е син на началника на Хирургично отделение в благоевградската болница д-р Димитър Димитров. Двамата съставиха справочник за лечение на Covid. 

Димитров е завършил медицинска генетика в Лийдския университет във Великобритания и магистратура по молекулярна онкология в Империал колидж в Лондон. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна