Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България дела и документи": Посланията на "История славянобългарска"

Първи препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански
Снимка: БГНЕС


"Предпоставките за написването на "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски могат да се търсят в две посоки - от една страна това са външните културни влияния, които изпитват всички подвластни на Падишаха народи по това време, а от друга страна са вътрешни български процеси, свързани със стопанския просперитет и духовната пробуда на българите, за което имаме белези от края на 17-ти и началото на 18-ти век", каза за БНР историкът професор Пламен Митев от историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Професор Пламен Митев                  Снимка: БГНЕС
По думите му Паисий допринася за себеусещането, че "ние сме сред южните славяни отделна общност, която се отличава по своя език и традиции и най-вече по своята велика история".

"И това се вижда от всяка страница на "История славянобългарска" - налагането на етнонима българин, България, българско и няма страница, в която Паисий да не използва такива определения, прилагателни, които налагат самочувствието, че ти принадлежиш към някаква общност, която има стари корени далеч назад във времето и тази общност е дала много на човечеството и на историята не само на Балканите, не само на южните народи", допълни за предаването "Рано в неделя" професор Митев. 

"България дела и документи" е рубрика на редактора в програма "Хоризонт" на БНР Лъчезар Цветков. Тази рубрика ще се излъчва и веднъж в месеца в предаването "Рано в неделя".Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна