Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До дни 100% от случаите на коронавирус в Кипър ще са от варианта Омикрон

Снимка: архив

До дни 100% от случаите на коронавирус в Кипър ще са от Омикрон, прогнозира здравният министър Михалис Хаджипанделас. Въпреки рекордното увеличаване на новозаразените през изминалата седмица, в болниците няма нито един пациент с новия вариант.

80% от случаите на коронавирус в момента в Кипър се смята, че са причинени от Омикрон, като се очаква в близките дни той да постигне пълно разпространение в страната.

На новия вариант се дължи безпрецедентният ръст на броя новозаразени през изминалата седмица, а в следващия период ще продължи по-нататъшното им увеличение, коментира здравният министър Михалис Хаджипанделас в неделя.

Почти 22 000 положителни случаи бяха установени в Кипър през изминалата седмица, като от понеделник до петък бяха поставени пет поредни рекорда на техния брой. В последния ден на старата година бяха достигнати два абсолютни рекорда от началото на пандемията - почти 170 000 направени теста /при около 880 000 души население/ и 5048 новозаразени.

До момента не е установен хоспитализиран пациент с Омикрон. През тази седмица ще бъде взета много голяма извадка от приети за лечение в болниците, за да се определи дали някои от тях са носители на този вариант, съобщи още здравният министър.

Днес на среща здравното министерство и ръководствата на болниците ще обсъждат план за увеличаване на интензивните легла, тъй като недостигът им засяга нуждаещи се пациенти без коронавирус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна