Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО вижда повече доказателства, че Омикрон причинява по-леки симптоми

| обновено на 04.01.22 в 17:37
Снимка: Pixabay

Появяват се повече доказателства, че вариантът на коронавируса - Омикрон засяга горните дихателни пътища, причинявайки по-леки симптоми от предишните Covid варианти, заяви във вторник представител на Световната здравна организация (СЗО).

"Виждаме все повече и повече проучвания, които сочат, че Омикрон заразява горните дихателни пътища за разлика от другите досегашни коронавирусни варианта, които могат да причини тежка пневмония", посочи Абди Махамуд от СЗО пред журналисти в Женева, като каза, че това може да е "добра новина", предаде Ройтерс.

Омикрон е регистриран вече в 128 държави по света, показват данните на Световната здравна организация.

Има доказателства, че ваксините срещу Covid-19 дават известна защита срещу Омикрон, допълват от СЗО и подчертават, че вместо да се фокусираме върху четвърта доза от ваксината, целта трябва да бъде 70% ваксинация в световен план до юли.

Абди Махамуд от СЗО обаче добави, че високата преносимост (трансмисивност) на Омикрон означава, че на много места този коронавирусен вариант ще стане доминиращ в рамките на седмици, представлявайки заплаха за страните, където голяма част от населението остава неваксинирано.

Неговите забележки за намаления риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, включително проучване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон.

Въпреки това Махамуд изрази предпазливост, посочвайки, че наред с други фактори, Южна Африка има младо население.

„Южна Африка е давана като пример, но не трябва да базираме на това информацията. Там населението е по-младо, университетите бяха отворени до декември и излязоха във ваканция. Страната беше затворена, както беше в Западна Европа през август. Времето е горещо, всички са във ваканция, така че динамиката на епидемията е различна. Сега Ню Йорк и Лондон са засегнати тежко от Омикрон и трябва там да гледаме как се развива заразата. Но основно всичко зависи от това каква част от населението не е ваксинирана“, казва Абди Махамуд от СЗО. 

Запитан дали е необходима специфична за Омикрон ваксина, Махамуд посочи, че е твърде рано да се каже, но подчерта, че решението изисква глобална координация и не трябва да се оставя на търговския сектор да решава сам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна