Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли германски антиваксъри в Ахелой

Снимка: Даниела Костадинова

Германци - противници на ваксините и на Covid мерките, масово бягат в България, където липсва контрол и на противоепидемичните мерки се гледа „през пръсти““. Това пише в последния си брой германското списаниe „Шпигел“. Авторът Валтер Майр твърди, че антиваксърска общност се е формирала в черноморския курорт Ахелой, където според него живеят 60 германски граждани, привлечени от по-свободния режим у нас.

„Не са антиваксъри. Повечето са с ваксини, а другите са със сертификат за антитела. Още от вратата си показват“, казва пред българските медии Гергана Тодорова, която работи в хотелския комплекс, описан в статията.

Тодорова определя статията в германското издание като „пълна лъжа“ и разказва, че хората се „събират, хапват си, говорят си, забавляват се“. Заради медийния интерес обаче поредната им редовна сбирка не се е състояла.

Преселниците са на различна възраст. Според жители на Ахелой там не живеят 60 германци.

„Няма такова нещо“, казва за статията Димитър Горанов, също жител на комплекса, който е описан като жилище на германските преселници. По думите му не повече от двайсетина германци обитават хотела.

„Има и чехи тук, има и поляци, и руснаци, и украинци.“

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна