Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел в Украйна: Не сме във времето на Ялта

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не сме във времето на Ялта и разпределянето на сферите на влияние" - това каза върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод искането на Русия НАТО да не продължава разширяването си на Изток.

Борел даде съвместен брифинг с министъра на външните работи в Украйна Дмитро Кулеба по време на втория ден от визитата си в страната.

"Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея", подчерта Борел.

Той допълни, че има необичайно струпване на руски войски на границата и коментира искането за гаранции от страна на Русия НАТО да не продължи разширяването на Изток така:

„Вече не сме във времето на Ялта. Разпределянето на сферите на влияние между две големи сили не принадлежи нито на 2021-ва, нито на 2022-ра година“.

"ЕС и Украйна са на едно мнение по един въпрос", заяви от своя страна министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба:

„Русия няма право да разделя Европа на зони на влияние. Също така тя не може да определя къде, кога и как ще се разширява Европейският съюз и какви отношения ще има между Евросъюза и Украйна. Това е изключително право на Киев и Брюксел“.

Борел, както и Кулеба подчертаха, че се стремят към деескалация, но добавиха, че ЕС продължава да подкрепя категорично териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и че всяка агресия срещу страната ще има сурови последици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна