Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството готви компенсации за всички с по-ниска преизчислена пенсия

| обновено на 06.01.22 в 17:32
Снимка: БГНЕС

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се оказва по-малка от полученото през декември, когато добавката беше 120 лева.

Изплащането на новите размери на пенсиите започва от утре. То е съгласно влезлите в сила на 25 декември промени в пенсионното законодателство.

Експертните разчети на Националния осигурителен институт показват, че преизчислението ще доведе до средно повишение на пенсиите с 12,5%. Въпреки обещанията на правителството, че няма да има хора, които да получават по-ниски пенсии, отколкото досегашните, такива ще има. Кабинетът готви и нови законови промени, за да компенсира ощетените, каза за "Хоризонт" директорът на Дирекция "Пенсии" в НОИ Любомира Язаджиева:

"При средно увеличение, както е обявено 12 процента и половина, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, съответно по-голяма продължителност на осигурителния стаж след превръщането, за който се запазва тежестта от 1,2 на сто, при тези лица ще има по-големи отрицателни разлики. Правителството се е ангажирало да предложи механизъм за компенсиране на тази отрицателна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос".

Един от възможните варианти е да се отпуснат индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Самите пенсионери очакват новите си пенсии с надежда да заживеят по-добре. Пред репортер на БНР жители на София в пенсионна възраст споделиха:

„Няма, няма живот. Едно време живот си имаше. Сега гладувам, сух хляб ям“;

„Е как няма да е по-малко? От 120 на 60 е по-малко“;

„Без изхвърляне, на един пенсионер, за да си посреща разходите, му трябват поне 1000 лева“.

Т.нар. Covid добавка от 60 лева ще се изплаща до юни включително.

С пенсиите за февруари ще започне изплащането на бонуса от 75 лева за всеки възрастен, който се ваксинира.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени