Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Бяла вече има музейна експозиция с восъчни фигури

Снимка: БГНЕС

Музейна експозиция с восъчни фигури, читалищен салон, арт кафе и 3D киносалон включва новоизграденият Арт център в град Бяла.

В музейната експозиция има шест портретни пластични фигури на личности, свързани с историята на града. Една от тях е на руската баронеса Юлия Вревская, включила се като доброволка по време на Руско-турската война от 1877-1878 година и загинала именно в Бяла. За нея Виктор Юго казва, че е „Розата на Русия, откъсната за България“. Нейното име носи болницата в Бяла.

Сред останалите фигури са тази на руския император Александър II, на майстор Колю Фичето, изградил моста край Бяла, на революционера Панайот Волов, на княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст получава в Бяла първия си орден от руския император Александър II. Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен учителства за три месеца в града.

„Всичко тръгва от богатата история на Бяла. Ако извадим този отрязък – от началото на строежа на моста на Фичето 1865-а до 1878-а, за 12-13 години толкова събития! Имаме национални фигури, свързани с Бяла, познати за всички“, казва кметът на Бяла Димитър Славов.

Славов разказва как общината е откупила сградата - „порутена, уникално съсипана, обругана, навремето най-хубавата детска градина“ и са решили да превърнат мястото в културно средище, в което ще има и читалищен салон.

Според кмета восъчните фигури, които сме виждали в чуждите музеи, „не могат да ни докоснат така, както нашата си история“.

Над две трети от средствата за създаването на восъчните фигури са събрани от дарения, уточнява Димитър Славов.

Всички восъчни фигури са изработени от търновския скулптор Борис Борисов и екипа му - Константин Кирилов, Деян Тодоров и Галина Христова. Между два и три месеца е отнело изработването на всяка от фигурите.

„Самата тематика ми е много близка. Да се работи, да се прави портретът на Колю Фичето, на Панайот Волов е истинско предизвикателство. Те се правят първо от глина. То си е просто скулптурна работа, портрет, след което трябва да се съобрази облеклото, движението на фигурата, състоянието ѝ. Това е предизвикателство за един скулптор – да намери доброто въздействие на фигурата върху публиката“, споделя майсторът Борис Борисов.

В залата, където е експозицията, гостите могат да видят и три документални филма, свързани с историята на Бяла. Това са „Малката Бяла - столица на Руската империя“, „Беленският мост на Колю Фичето“ и „Ангелът на милосърдието“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна