Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ваня Монева: Музиката е живот!

По традиция българинът празнува имения си ден

Ваня Монева
Снимка: Личен архив

Известният и много обичан хоров диригент Ваня Монева е именичка на днешния 7 януари. Ето какво споделя тя в деня на личния си празник в предаването “Нашият ден“: 

“Кръстена съм на моя дядо по бащина линия. По негова линия съм музикална. Дядо Иван свиреше народна музика и много се пееше. Може би от малка съм израсла в тези среда, но и не само, генетично е заложено.

От моите баба и дядо знам, че по традиция българинът празнува имения си ден, защото всички знаят името му и кога е самият празник. Рождените дни някак са оставали встрани, защото няма как човек да разбере кога е празникът, не е имало Фейсбук. Затова имените дни са били основни празници на хората.“

Ваня Монева

Какво я зарежда

“Много е важно, специално за нас и за хората, които правят музикалното изкуство, да имат ведро поведение, да обичат хората и това да личи.

Най-много ме зарежда музиката и винаги когато ми е било тежко, музиката е била моето спасение. Това е моето и лекарство, и упование, и път, който ми дава възможност да изразя себе си. Силата е в музиката, тя е божественото изкуство, което зарежда всички живи същества на нашата земя. Музиката е живот!

Ваня Монева

Творческата личност

“Творческата личност Ваня Монева е изминала дълъг път. Започнала съм от 5-годишна да се занимавам професионално с музика. Няма лек успех за твореца, трябва му изключително труд и упоритост, но и достатъчно талант, защото талантът не е нещо, което зависи от нас, а ни се дава свише. Имаме го, но какво ще се случи с него – необходим е усърден труд, търпение и вяра в това, което прави човек.

Ако постигаш някакви успехи, то е благодарение на това, че имаш достатъчно подготовка, имаш достатъчно търпение, влагаш усърдие и нещата се случва по по-добрия начин."

Хоров диригент

"Да си диригент, и то хоров, и то в България ми се струва твърде тежка задача. Ако човек няма увереността, че точно с хорова музика иска да се занимава, не би могъл да постигне каквото и да било, защото инструментът на хоровия диригент е в ръцете на много певци.

Но, за да имаш много певци, трябва да ги привлечеш с личността си, с професионализма си, с всичките човешки качествата, които имаш, за да обединиш всички тези хора да пеят заедно и да искат да го правят.“

Какво липсва

“Това, което ми е липсвало винаги, е възможността спокойно да творя, да има условията за това. Да има някакви средства, макар и минимални. Защото, когато се прави изкуство с повече хора, са нужни възможности, които да отварят пътища за спокойна работа.“


Какво предстои

“Най-основното нещо, върху което да градим нашата подготовка, е да избработваме звукозаписи, за да можем да издадем свой пореден диск.

За нашата 25-а годишнина направихме два диска – с фолклор и с църковни песнопения. Сега наближава нашата 30-годишнина и трябва да се готвим от рано, за да можем да изпратим послания чрез нашите песни до хората, които обичат нашата музика.“

Чуйте Ваня Монева в звуковия файл.

Снимки: БНР, личен архив, Булфото
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна