Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 75% от починалите с коронавирус в Кипър през 2021 г. не са били ваксинирани

Снимка: pixabay

Над 75% от починалите от Covid-19 в Кипър за последната година не са били ваксинирани, показва публикуваният в петък национален епидемиологичен доклад на здравното министерство.

За периода от 1 януари миналата година до 4 януари тази година в Кипър от коронавирус са починали 518 пациенти, от които 396 са били неваксинирани. Имунизираните, които са загубили живота си, са били само с първа или и с двете дози, но без бустерна инжекция, обобщава здравното министерство.

В оповестения в петък негов доклад за първи път са включени данни за ваксинационната история на починалите от коронавирус.

Смъртността от Covid-19 в страната е 0,4%, се посочва още.

За последните две седмици силно намалява средната възраст на новозаразените в Кипър, като тя е спаднала до 28 години. Над една пета от новите положителни случаи са при деца и младежи до 19-годишна възраст, алармират здравните експерти.

Близо 28 000 новозаразени са открити през последните две седмици при извършените почти 1,5 млн. бързи и PCR тестове /при население от около 880 000 души/.

Петата вълна на пандемията ще достигне своя връх в Кипър през втората или третата седмица на януари според оценки на членове на Научния консултативен комитет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна