Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф по сигурността на Казахстан е сред задържаните 4000 души заради безредиците

| обновено на 08.01.22 в 09:14
Сблъсъци на протести в Алмати, 5 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради  взетите извънредни, включително военни мерки, обстановката в Казахстан започва да се стабилизира, след като масовите протестни акции срещу поскъпването на горивата прераснаха в безредици и насилие.

Властите в Казахстан поискаха помощ от своите най-близки съюзници в Организацията на договора за колективна сигурност и Русия изпрати военен миротворчески контингент, който в момента охранява и затвореното летище на Алма-ати.
Свои военни части изпратиха също така Армения и Беларус. По улиците на града патрулилат полиция, военни и доброволци, за да претовратят мародерство и насилие. В сила е полицейски час от 20 до 7 сутринта.

Правоприлагащите органи на Казахстан вече са задържали около 4 хиляди души, определяни от властите като терористи, съобщиха източници от Министерството на вътрешните работи в централноазиатската страна.

Сред арестуваните е Карим Масимов, който преди дни бе уволнен по-рано тази седмица от поста шеф на Комитета за национална сигурност (КНБ). Той е задържан в рамките на разследване за държавна измяна.

Най-голям брой арести са извършени в Алмати, където „по време на специализирана операция е потушена дейността на над 100 души“.

От министерството са докладвали, че „всички правителствени сгради са взети под контрол, полицията поддържа обществения ред, а бойните части работят нормално“.

Задържаните може да бъдат осъдени на доживотен затвор.

От ООН и НАТО призовават за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касъм-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е бил атакуван на вълни от 20 000 бандити и терористи, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат унищожени.

Съединените щати, както и редица европейски държави, също апелират всички страни да се въздържат от насилие.

Токаев съобщи на страницата си в Туитър, че изпратените в страната му миротворчески сили от Организацията на договора за колективна сигурност ще останат за кратък период от време, докато ситуацията не се стабилизира.

 В същото време неизвестни лица са отправили заплаха да взривят посолствата на Армения и Беларус в Москва с искане за изтегляне на техните военни части от Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи. При огледи на сградите на посолствата не са открити взривни устройства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна