Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператорите започват 2022 г. с повече предпазливост, но и повече оптимизъм

Снимка: banskoski.com

През 2022 година туроператорите очакват да расте процентът на реализираните пътувания и на приходите от туризъм. Възстановяването ще е плахо и плавно , като известно ускоряване се очаква през второто полугодие посочват от „Обединение бъдеще за туризма“ (ОБТ).

Туроператорите започват 2022 година с повече предпазливост, но и с повече оптимизъм, както и с надеждата повечето дестинации да се отворят за пътуване, посочва Павлина Русева от ОБТ.

„На хората наистина много им се пътува и особено след периоди на криза усещат силна нужда от това да сменят местоположението си, да осъществят някакъв социален контакт.“

Все още има необходимост да бъде преодоляно напрежението между туроператорите и клиентите заради връщането на дължими суми за нереализирани ваканции поради пандемията и да бъде върнато доверието във фирмите.

„Спешно се нуждаем от промени в закона за туризма и наличието на клаузи, които да бъдат адаптивни относно самите договори и договорни отношения, които имаме с клиентите, съответно с начина на застраховане“, посочи Павлина Русева.


След застоя се очаква засилен интерес към обиколните турове. Постоянните промени в рестрикциите и изискванията налагат туроператорите да са гъвкави и адаптивни в предлаганите програми.

Затруднение все още ще има при екскурзиите, които включват няколко държави. Фирмите ще изпитват недостиг на качествени екскурзоводи и кадри за офисите.

През второто полугодие се очаква и раздвижване при круизните ваканции. Ще продължи търсенето на екзотични дестинации като Малдиви, Доминикана, Кения и Занзибар, които са основните дестинации за лятото, според Павлина Русева.

„Първи и основни ще бъдат, разбира се, Турция и Гърция сред нашите почивки, но ще има почивки и в други дестинации от Европа като Хърватска, Италия също, най вече в районите на Сицилия. Като вид алтернатива са и Хърватска и Албания, Тунис също.“

По ред причини се очаква и поскъпване на туристическия продукт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна