Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Явор Дачков: Правителството изпълнява чужд дневен ред

"ГЕРБ може да се окаже приемлив партньор за експертно правителство"

"Такъв парламент не предполага нито сериозни реформи, нито сериозно управление. Той ще балансира между интересите на различните политически елити в краткосрочен план, които ще гледат просто да се закрепят във властта. Правителството изпълнява чужд дневен ред, сякаш изпълнява дневния ред на САЩ. България няма спешна нужда да вкара Македония в ЕС, те ни молят за нещо, те не изпълняват договора си. А изведнъж първото посещение на Кирил Петков е при шефа на НАТО, второто - в Скопие". 

Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков. 

Той допълни, че "управлението се държи като хора, които изпълняват своята част от сделката": 

"Сделката беше те да дойдат на власт, Борисов да бъде демонтиран, а срещу това да приемат важни за САЩ стратегически неща. Едното е приемането на Македония в ЕС, защото това е геополитика. В България има много проблеми, най-важният е социалният, но ние виждаме свръхактивност по дизайна за пускането на Македония в ЕС. Ние ще пуснем Македония, решението е взето отдавна, с всички щети за нас, изолирани от Европа, скарани с Европа". 

В предаването "Политически НЕкоректно" журналистът допълни коментар за стратегията на опозицията в парламента: 

"ДПС ще се опита да поддържа добри отношения със сегашната власт, за да запази позиции. ГЕРБ играят твърда опозиция. В тяхната критика сега има смисъл, това са хора с опит. Тяхната игра е да чакат това нещо да се разпадне. Така навремето Иван Костов и СДС чакаха царя да се провали, но той изкара осем години. Дори това управление да се провали, този парламент може да изкара цял мандат". 

Според него, ако Петков и Василев не успеят да удържат ключови теми и доверието в тях деградира, ГЕРБ може да се окаже приемлив партньор за експертно правителство. А управлението на Бойко Рашков като вътрешен министър е "тотална щета". 

По думите му България няма никаква инициатива в Европа

"Козирува се на силния на деня. Дори не ни забелязват. Европа така и не разбра ясната ни позиция за Македония. Липсва добра дипломация, истинско лоби. Това опира до нашия характер, но не е извинение за политиците. Ние оставаме на нивото на скандалджии на маса, които са или русофили, или американофили". 

Интервюто с Явор Дачков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР