Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой центрове за безплатни Covid тестове в Кипър през уикенда

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Рекорден брой центрове за безплатни бързи тестове разкрива Министерството на здравеопазването в Кипър днес и утре. Очаква се огромен поток през двата дни, тъй като заради отварянето на училищата в понеделник почти 100 000 души трябва да се изследват.

80 пункта за вземане на проби днес и 73 утре ще работят, за да се избегнат проблеми и конфликти от струпването на много хора.

От днес тече 48-часовият срок, в който тест трябва да направят всички ученици, учители и административен персонал, независимо дали са ваксинирани, за да влязат в понеделник в отварящите се след ваканцията училища. По данни на синдикатите, на задължително тестване подлежат приблизително 100 000 души.

Отрицателен резултат от тест е необходим и на всички ваксинирани, за да отидат на работа в понеделник, както и за достъп до болници, магазини, ресторанти и други обществени места.

Пунктовете на здравното министерство за безплатно тестване са само за непълнолетни, ваксинирани и преболедували. Неваксинираните трябва да се тестват в частни лаборатории и аптеки.

На ден в Кипър се извършват по над 130 000 теста.

Сериозни проблеми заради претоварване възникват и в центровете за ваксинация и особено в най-големия в Никозия. Броят на желаещите за поставяне на третата доза рязко се увеличи.

Много от ограничителните мерки на правителството допускат изключения само за получилите бустерната инжекция, а без нея 7 месеца след втората доза хората губят коронавирусния си „безопасен пропуск”.

Стотици хора чакат по 3-4 часа в пунктовете за ваксинация без предварително записване.

Здравното министерство коментира ситуацията, като призова гражданите за „търпение и съдействие”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна