Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще постигнем ли целта до 2029 - рециклирани опаковки почти на 100 процента

Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова

Какъв тласък на разделното събиране на пластмасови опаковки ще даде поставянето на машини в супермаркетите за връщането им срещу стотинки. Целта е да се стимулира рециклирането, а гражданите да получават възнаграждение под някаква форма. Отговорите в "Хоризонт до обед" търсим от експертите.

Преди дни екоминистърът Борислав Сандов на въпрос на депутат по време на блиц контрола в парламента заяви, че България трудно може да постигне целта на ЕК за рециклирането на пластмаси.

"Един от начините е въвеждането на вединг машините, за да могат гражданите да връщат сами използваните пластмасови бутилки и това да е срещу ваучер, например".

Според Сандов трябва да се направи кардинална програма, за да може България да изпълни целта до 2029 г. 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани", посочи Сандов.

"Мисля, че у нас идеята ще проработи, защото в над 40 региона в света никой не се отказал от нея и тя е работеща и ефективна. Ние сме от последните страни, които не сме го въвели.

Но е важно тази система да има национално покритие и да обхваща всички бутилки и опаковки от напитки - кенчета, стъклените и пластмасовите бутилки, всички", коментира за БНР Евгения Ташева от "За Земята".

По думите й тази система ще допълни и подобри и разделното събиране на отпадъци. Това ще се отрази много бързо върху опазването и на околната среда, защото хората няма да хвърлят бутилки по поляните и в гората

Търговците също ще имат печалба от това, като ще получават една малка сума за всяка една празна върната опаковка, поясни Ташева.

Нужен е поне 18 месечен срок, за да се внедри системата за вендинг машините у нас, счита още Ташева.


"Тази депозна система не е само чрез вендинг машините на входа на големите магазини. Може да се включат и малките магазини, като има и плюсове и минуси в тази посока", каза в "Хоризонт до обед" Стефан Стефанов, изпълнителен директор на Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация.

"Нашето виждане е, че трябва да обмислим добре процеса преди да го въведем. Не като копираме директно модела от други страни, а като се оцени въздействието върху околната среда и върху бизнеса.

Предлагаме като организация да се направи проучване съвместно с МОСВ и с бизнеса за ефектите от тази стъпка. За да можем да спазим и крайният срок от страна на Европейската комисия за въвеждането на системата.

Защото трябва да се промени нормативната база, да се избере оператор, който да ръководи цялата тази система,  процес, в който ще бъдат включени доста организации", поясни още пред БНР Стефанов.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени