Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков потвърди намерението си да посети Скопие този месец

Посещението на премиера в Скопие не се отменя, датата за визитата се уточнява

| обновено на 11.01.22 в 19:24
Снимка: БГНЕС

Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя, но датата за визитата се уточнява все още. Това съобщиха от Министерския съвет за "Хоризонт".

За 18 януари беше планирано посещението по повод 30-ата годишнина от признаването от България на независимата на македонска държава. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Петков трябва да посети Скопие с министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

Визитата обаче е под въпрос, след като вчера председателят на парламента Николай Минчев даде положителен PCR тест за Covid-19 след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. 

Премиерът се е самоизолирал, съобщиха по-рано от правителствената пресслужба, но във видеобръщение тази вечер Кирил Петков потвърди намерението си да посети Скопие този месец.

„Първо, защото ни е ред, но по-важното е - защото искаме да покажем, че през конструктивен диалог, диалогични действия, ние може да направим много повече, от което се е случвало последните няколко години. Заедно можем повече!“, заяви Петков.

Ще работим за бърз напредък в преговорите с Република Северна Македония и правата на българите там ще са в центъра на усилията ни, заяви премиерът Кирил Петков във видеообръщението по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност.

„Зададохме и нов старт на диалога, който трябва да се случи в следващите месеци с Република Северна Македония- в този нов старт трябва да обсъдим теми, важни за двете страни, като правата на българите в Северна Македония, както и за обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция, история“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна