Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев: Всички участници в КСНС са се самоизолирали

| обновено на 11.01.22 в 21:20
д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, в момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане от РЗИ за карантина.

След вчерашното заседание на КСНС при държавния глава председателят на парламента Никола Минчев се почувства зле и Covid тестът му се оказа положителен. Той е под карантина.

Междувременно днес беше оповестено, че се променят правилата и сроковете за карантиниране. 

Все още не е ясно кои точно участници в Консултативния съвет по национална сигурност ще бъдат карантинирани и то по новите правила, след като са били контактни с далия положителна проба парламентарен председател:

„Но, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на столична РЗИ поради огромния брой, аз мисля, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове – в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер, или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина, заяви държавният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Редица участници в Консултативния съвет доброволно се самоизолираха - сред тях са премиерът и президентът.

От правителствения пресцентър съобщиха днес, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, както и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев са се самоизолирали. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната, уточняват от пресцентъра.

Асен Василев ще работи дистанционно. Основната му задача е подготовка на бюджета за следващата година, обясниха за БНР от неговия кабинет.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че също се самоизолира. Функциите му ще бъдат поети от заместник-министъра Стоян Темелакиев.

Военният министър Стефан Янев също се самоизолира, въпреки че е дал негативен PCR тест и няма на симптоми. 

И председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че ще се самоизолира след участието си в КСНС. В пост в социалните мрежи тя отправи и критики към Никола Минчев, като  определи поведението му като "лекомислено".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си е направил бърз тест, който е негативен. Той обяви правилата за карантиниране след контакт със заразен за глупави, но уточни, че ще се подчини на разпоредбите на здравната инспекция.

Костадинов изрази съмнение, че заболяването на председателя на Народното събрание Никола Минчев може да има връзка с насрочения за утре протест на партията срещу зеления сертификат и ограничителните мерки.„Цялата ситуация показва абсурда на зеления сертификат“, коментира лидерът на "Възраждане".

Председателят на Парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов се е самоизолирал и очаква нареждане от РЗИ за условията за своята изолация.

Кристиан Вигенин обяви във Facebook, че не подлежи на карантина, въпреки че вчера участва в продължилия близо 6 часа КСНС. 

"Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г. и правилата на РЗИ за нейното приложение, аз НЕ подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал Covid по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за Covid -19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус".

Все още не е ясно какво ще предприема Мустафа Карадайъ от ДПС, който също участва в съвета. 

Христо Иванов от ДБ изчаква решението на РЗИ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален. Това заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България" "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове

Русия е използвала няколко групи ударни дронове за атаки в Украйна тази нощ. Двама души са загинали и повече от 20 са били ранени при руските нападения през изминалия ден. Руските атаки с дронове са били насочени към Киевска и Житомирска област от север, а от юг към Днепропетровска и Николаевска област. Одеска област е била атакувана с..

публикувано на 05.07.24 в 08:20
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизионния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00