Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл КласикАрт ще представи шедьоври на френската музика от ХХ век

За камерния ансамбъл КласикАрт 2022 г. ще започне с програма, в която ще участат и специални гости. На 16 януари от 19 часа в камерната зала "България" ще прозвучат избрани творби на Морис Равел, Морис Дьолаж, Жан Франсе и Андре Жоливе, а към състава ще се присъединят френският флейтист Алексис Косенко, певицата Таня Угринов и младият пианист Марио Бобоцов. Ролята на първа цигулка в концерта ще поеме Калина Митева, а участие ще вземат и оркестранти от Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР.

За музикантите от КласикАрт е важна емоционалната връзка, създавана от камерното музициране в приятелски кръг. Програмите на състава, основан през 2017 г., винаги са концептуални и насочени към определени теми. Репертоарът непрекъснато се разширява и вече включва премиери на нови произведения, посветени на ансамбъла. 

След концерт през 2021 г. с участието на Алексис Косенко музикантите канят отново изявения френски флетист и диригент, който избира непознати за българската публика френски шедьоври на ХХ век, въпреки че в повечето случаи името му се свързва с бароковата музика и множество високо оценени албуми. 

"Реших, че можем да изберем за този концерт с КласикАрт нещо по-мащабно от камерния репертоар, затова предложих тези две колекции от френски поеми - френски песни от Равел и Дьолаж, написани за комбинация от струнен квартет, духови инструменти и арфа или пиано със соло глас. Те показват изключителния френски дух в подхода към инструменталния акомпанимент, но и към текста, затова си помислих, че ще бъде чудесно да изпълним тези пиеси заедно. Особено след като имаме шедьовъра на прочутия Равел и още един шедьовър, но на малко известния Дьолаж - а те са били приятели. Съвсем логично е да са заедно в програмата. 

Към това добавяме Духов квинтет от Жан Франсе, по-късна творба - от средата на ХХ век. Признавам, че това е най-любимият ми духов квинтет, защото носи невероятен дух, елегантност и много хумор. Много е труден за изпълнителите, но аз усетих, че те всички са много щастливи да приемат това предизвикателство, когато репетирахме преди време, докато бях на посещение в София. Сигурен съм, че публиката на концерта в неделя ще бъде доволна да чуе тази изключително духовита музика, която постоянно предизвиква усмивка на лицето на всички. Композицията на Жан Франсе не е сред най-често изпълняваните във Франция, но периодично звучи, защото е може би най-популярната в творчеството му, наред с няколкото концерта и камерната му музика за духови, която е високо ценена тук.", сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Алексис Косенко.

Чуйте в звуковия файл какво разказа за организацията на предстоящия концерт и виолончелистката на КласикАрт Кристиана Михайлова.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна