Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева, МВФ: Вдигането на лихвите заради инфлацията може да задълбочи икономическите различия

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: БГНЕС

Повишаването на лихвените проценти, насочено към борба с инфлацията, може да изостри "опасното" и "задълбочаващото се" разминаване в икономическото представяне между развитите и развиващите се икономики, заяви в сряда Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Георгиева каза, че инфлацията не е универсално явление, но е проблем в редица страни и особено в Съединените щати. Според шефа на МВФ "инфлацията е проблем поради несъответствие между търсенето и предлагането, поради натиска, който идва от промените на пазара на труда и поради сътресения, идващи от климата, който повлия на цените на храните и селскостопанската производителност на доста места".

По-рано днес бяха представени данни, показващи, че потребителските цени в САЩ са нараснали през декември 2021г. със 7% на годишна база - най-голямо увеличение от близо четири десетилетия насам. Това сякаш затвърди очакванията, че Фед ще прибегне още този март до първо повишение на федералната фондова лихва от началото на коронавирусната пандемия.

В интервю с Масуд Ахмед от Центъра за глобално развитие, Кристалина Георгиева каза, че Федералният резерв и другите централни банки знаят как да се справят с инфлацията, но това може да бъде деликатен балансиращ акт и "влиянието на негативното отражение върху нововъзникващите пазари може да добави гориво към огъня на икономическата дивергенция".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна