Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха конкурс за стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев

Проф. Ростислав Йовчев
Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

Български музиканти, работещи в САЩ, обявиха онлайн конкурс за стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев - големия наш пианист и педагог, когото загубихме през лятото на миналата година.

Стипендията е в размер на 1000 щатски долара и за нея могат да кандидатстват пианисти на възраст от 7 до 18 години с българско гражданство. Срокът за изпращане на запис е до 17 април 2022 г.

Победителят в конкурса ще бъде избран от международно жури в състав: Антоанета Воденичарова - дългогодишен преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен; Хосу де Солаун (Испания, САЩ) и проф. Маркус Праузе (Австрия). Препоръчително е кандидатите да подготвят и изпратят запис на пиеса от български автор.

Веселин Нинов от фондация "Музика", базирана в Ню Йорк, и съпругата му Тоня Бибашка са организатори на международен конкурс за пианисти и цигулари на името на композитора Емануил Манолов. Проф. Йовчев беше член на респектиращото жури в първите две издания през 2018 и 2019 г.

Веселин Нинов разказва в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за контактите им през годините с уважавания пианист и за решението да обявят конкурс за стипендия на негово име паралелно с провеждането на Третия клавирен конкурс "Емануил Манолов" 2022. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени