Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Димитров, РСМ: Не съм се оттеглил сам, нямам пълно доверие в Буяр Османи

Никола Димитров
Снимка: БГНЕС

Досегашният вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров призна, че не се е оттеглил сам от бъдещето правителство, а причината да не е в неговия състав е, че за неговите позиции за България няма място.

Нямам пълно доверие в Буяр Османи - външният министър по въпроса за България, заяви Никола Димитров.

„Първо искам да отрека, че съм се оттеглил сам – това не е вярно и не съм човек, който се оттегля от битки. Не отстъпих, защото се чувствам отговорен и смятам, че позициите, които представлявам в преговорния процес с България, са правилни и е важно те да бъдат запазени.

Имах сериозна битка вътре, особено през последната година, по отношение на усъвършенстването на националните позиции – в смисъл за самата същност на неприятностите (трудностите), но и за стратегията, тоест хода на самите преговори".

По думите на Димитров му е предлаган поста посланик в Съединените щати, но той е отказал, тъй като в ролята си на дипломат няма да може да говори свободно за своите убеждения.

Като външен министър Никола Димитров беше начело на преговорите заедно с Екатерина Захариева от българска страна за подписването на Договора за добросъседство през 2017 година.

От правителството в Скопие определиха твърденията на Никола Димитров като неверни и спекулативни.

Македонската идентичност и македонският език изобщо не са тема на разговор между нас и България, гласи реакцията от кабинета на премиера Заев на изказаните от Никола Димитров мнения относно оставката му от поста вицепремиер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени