Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Любомир Романски

Да си припомним творческото дело на един български диригент - Любомир Романски, чиято кариера протича предимно в чужбина, по-точно в Германия. Поводът е 110-годишнината от неговото рождение на 8 януари 1912 г.

Роден е в София, в семейство на университетски професор - езиковеда Стоян Романски. От 9-годишен учи пиано при Андрей Стоянов, Веселин Стоянов, Тамара Янкова и музикална теория при Добри Христов. Завършва славянска филология в Софийския университет и в същото време е частен ученик в Музикалната академия - дирижиране при Цанко Цанков, композиция при Панчо Владигеров и пиано при Димитър Ненов.

Още като студент работи като корепетитор и диригент в оперетния театър „Ангел Сладкаров“, след това е втори диригент на хор „Родина“, а от 1935 г. е помощник-диригент в Софийската опера. Следващата година заминава за Берлин, където завършва славянска филология в Хумболтовия университет, а като диригент се подготвя в Държавното висше училище за музика и изготвя дисертация на тема „Простите коледни рефрени на българските коледни песни“. Специализира в диригентските курсове на знаменития Клеменс Краус. 

Кариерата му на диригент започва в Германия - първо като капелмайстор на оперния театър във Франкфурт на Майн, а след войната е ръководител и диригент на симфоничните концерти в Градския театър на Висбаден. В периода 1948-1950 г. ръководи Симфоничния оркестър на Кьолнското радио, а след това се установява в Гелзенкирхен, където остава до края на живота си - 9 юни 1989 г. От 1968 г. Романски ръководи и Певческата академия във Франкфурт на Майн. Гостувал е като диригент в Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия, Югославия, Мексико, САЩ и няколко пъти в България.

За първи път у нас той дирижира "Кармина Бурана" и "Катули Кармина" на Карл Орф - истинско събитие в културния живот на страната тогава. 

Любомир Романски представя пред германската публика редица творби от български композитори, много български инструменталисти. Той е активен пропагандатор на българската музика и с концертите си, и с беседите за българската музикална култура и фолклор в цяла Германия. За цялостната си дейност като диригент Любомир Романски е удостоен с няколко високи германски отличия, между които Гьотевият плакет, с Почетния орден "Академични палми" във Франция. Той е и почетен член на европейския център “Ференц Лист“.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю на Любомир Романски от 1984 г., в което говори за познанството си с големия композитор Карл Орф и за тенденциите в съвременната музика. Чуйте в звуковия файл и откъс от "Кармина Бурана" под негово диригентство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна