Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Омикрон и високите цени на суровините могат да натежат върху икономическия растеж тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високите цени на суровините, силно заразният коронавирусен вариант Омикрон и по-бързото затягане на паричната и лихвена политика на централните банки могат да натежат върху световния икономически растеж тази година, съобщи в четвъртък Европейската централна банка в своя редовен икономически бюлетин.

"Продължаващите затруднения в предлагането, нарастващите цени на суровините и появата на Covid варианта - Oмикрон продължават да тежат върху перспективата за растеж в краткосрочен план“, посочи ЕЦБ.

Според доклада на банката "по-ранното и по-бързо затягане на паричната политика в големите развити икономики може да има странични ефекти върху финансовите условия в нововъзникващите пазарни икономики и би представлявало риск в посока намаляване на растежа".

В него още се казва, че Омикрон вероятно ще предизвика по-висока волатилност на глобалния икономически растеж, но е твърде рано да се прогнозира неговото дългосрочно въздействие.

Въпреки това икономиката на еврозоната продължава да се възстановява с умерени темпове, но се очаква да отскочи силно с течение на 2022 г., като годишният реален брутен вътрешен продукт може да нарасне с 4,2%, посочва ЕЦБ (според декемврийските макроикономически прогнози на екипа на централната банка).

ЕЦБ заяви, че инфлацията ще остане над 2% през по-голямата част от годината, тъй като "се очаква да остане повишена в краткосрочен план, но да намалее с течение на година“. За цялата 2022 г. обаче се очаква инфлацията в еврозоната да нарасне с 3,2 на сто.

Банката прогнозира, че съотношението на дефицита към БВП ще намалее от 5,9% през 2021 г. до 3,2% през 2022 г. и да стабилизира под 2% до 2024 г.

ЕЦБ също така изрази оптимизъм, че цените на енергията ще се стабилизират и че ще намалее ценовият натиск, който се появи в резултат на проблемите с глобалните вериги на доставки.

Централната банка обаче отбеляза, че коронавирусната пандемия продължава да представлява риск за икономическото възстановяване, особено на фона на скорошни скокове на инфекции в еврозоната и появата на нови Covid варианти. Все пак се подчертава, че "икономическата активност може да надмине очакванията на ЕЦБ, ако потребителите станат по-уверени и спестяват по-малко от очакваното“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени