Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки извинението на Борис Джонсън доверието към управляващите консерватори спада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки извинението на британския премиер Борис Джонсън за присъствието му на градинското парти по време на локдаун през май 2020 година, проучване на общественото мнение показва, че доверието към управляващите консерватори е с 10 процента по-малко от това към лейбъристите. Джонсън е силно критикуван и от съпартийци.

Тази сутрин се наблюдава офанзива на министри от кабинета на Борис Джонсън, които се изказват по различни медии в негова подкрепа и призовават да не се бърза със заключенията, а да се изчакат резултатите от разследването на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун.

Щетите обаче от уклончивото извинение на премиера вчера в парламента вече са налице.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Люис заяви, че Борис Джонсън е лидерът, който ще спечели следващите общи избори за торите.

Не така изглеждат нещата обаче според анкета на YouGov, която отрежда на лейбъристите 38% подкрепа срещу 28% за консерваторите, а над 60 на сто от анкетираните смятат, че Борис Джонсън трябва да подаде оставка.

Дори издания, които винаги твърдо са заставали зад премиера, за първи път излизат с неласкави заглавия.

„Дейли експрес“ моли Джонсън да докаже, че може да изпълни обещанията си към Великобритания.

Таблоидът „Сън“ пише, че той е на ръба, а „Дейли стар“ го нарича „човек с амнезия“, който смята, че правилата са само за „дребните хорица“.

Но най-показателното е, че вече много депутати сред торите се надигат срещу лидера си. Роджър Гейл дори нарече Джонсън „ходещ мъртвец“, а вече има сведения, че някои от тях изпращат писма до „Комитет 1922“ с искане на вот на недоверие. Ако постъпят 54 такива писма трябва да се гласува вот на недоверие, а ако Джонсън го загуби – да се проведе избор за нов лидер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна