Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров напуска предсрочно поста си

| обновено на 13.01.22 в 18:38
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров подава предсрочно оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Новината идва на фона на намеренията на новото управляващо мнозинство за сериозна реформа на антикорупционния орган, включително и кадрова.

По информация на БНР Цацаров ще напусне поста, считано от 1 март. Преди това планира да защити Комисията от критиките, че не работи със статистика.

Тя ще бъде обобщена в годишния доклад, който той е задължен да внесе в специализираната антикорупционна парламентарна комисия.

Тя, по съвпадение, днес се събра за първи път днес и се обсъждаше изслушване на Сотир Цацаров по въпроси основно в сферата на гражданската конфискация.

Сред тях - в какъв размер е запорираното досега  имущество, придобито по незаконен начин, какъв размер от запорираното е отнено с решение на съда, колко дела се водят срещу Антикорупционната комисия за вреди от неправомерни действия.

Сотир Цацаров оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество в края на декември 2019 година.

До избора му се стигна след като заради скандал с терасата си оставка подаде отзования наскоро като консул във Валенсия Пламен Георгиев.

Цацаров беше кандидат за поста, номиниран от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, докато все още заемаше поста главен прокурор.

На изслушването си в Народното събрание той призна, че Антикорупционната комисия не се радва на високо обществено внимание. Обяснението му, дадено на 3 декември 2019 година:

„Тези причини на комплексни -  част се коренят в нейната собствена дейност, част от тях, да бъдем безкрайно откровени, се коренят в интереси на хора, които са свързани с това тази Комисия да не работи, тази Комисия да няма техните правомощия, тази Комисия де не посегне на това, което те имат За съжаление или по просто съвпадение това са същите кръгове, ако мога така да се изразя, които са източник и на атаките срещу институцията, която ръководя в продължение на седем години“.

Сотир Цацаров беше избран на поста на 11 декември 2019 година. Този избор ускори и встъпването като главен прокурор на силно подкрепяния от него Иван Гешев.

И двамата сега са на прицела на  управляваща коалиция, като и двамата бяха призовавани многократно да подадат оставки. Днес стана ясно, че едната оставка ще бъде подадена.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна