Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Грудев: С 20 до 50 на сто намалени бюджети ще получат болниците през януари

Лечебните заведения няма да получат парите за обслужване на Covid пациентите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болниците - частни и държавни, алармираха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети на прага на петата Covid  вълна.

"Касата (НЗОК) за пореден път се опитва да манипулира с цифрите и да се опитва да пести зметка и на гърба на болниците.

Да, сега не е по-натоварено от миналия януари, лечението е по-леко, пациентите пролежават малко по-малко. Но ние говорим за парите ни от декември, когато лекуахме още Делта варианта. Точно за този декември парите бяха силно орязани и бюджетите на болниците ще са с 20 -  до 50 % по-ниски, така че ние сега това ще получим в края на януари...", коментира темата пред БНР  Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници.

Грудев допълни, че очаква това решение на НЗОК да бъде преразгледано.

Защото то се опира на действително отработените дейности на болниците средно аритметично за миналата година, да,  но към тях се добавяха всеки месец и парите за т.нар. неблагоприятни условия на работа или компенсациите до 85 на сто или 100 % за болниците, които бяха ангажирани с лечението на Covid пациентите. Сега такава компенсации не са предвидени - компенсация за Covid лечение няма да се получи", поясни Красимир Грудев.

По думите му с близо 45 - до 60 хиляди лева по-малко ще получи тяхната болница - това е частната пловдивска болница "Тримонциум".

От Сдружението са сигнализирали за тези проблеми в НС на НЗОК и очакват в даден момент да ги поканят за разговори.

1200 са интензивни легла в страната, като в момента са ангажирани около 600 легла, така че притеснение ще има ако се мине бройката от 800- 900 заетост на леглата, коментира още Грудев.


Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени