Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно повече повиквания към спешния център в Силистра и постоянен недостиг на медици

д-р Енчо Василев
Снимка: Незабравка Кирова

Чувствително завишаване на повикванията от пациенти със симптоматика на коронавирусна инфекция, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.

Тенденцията е от преди коледно-новогодишните празници и продължава и днес. На фона на тази картина е налице и недостиг на персонал.
"Говорим буквално за двойно увеличение на случаите" , заяви за БНР д-р Енчо Василев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.

"Има обаче още хора, които поради дезинформация не искат или се страхуват да постъпят в болница. Това го установихме категорично. Те идват силно влошени вече за лечение", каза още лекарят. 

"Повече повиквания и по-малко екипи – това е ситуацията в Силистра от години. Балансът е отрицателен – повече напуснали – по-малко нови назначения. Три са елементите, нужни за постигане на стабилност, като по учебник - да има мотивация - финансова, социална и статусна", каза още д-р Василев.

По думите му проблемът с напускащите медици е огромен и спешно трява да се предприемат мерки, трима напускат, един идва на половин щат. Като пандемията изважда този кадрови проблем още по-ярко,  категоричен е д-р Василев.

"Ускорени мерки за привличане на кадри, иначе няма да се изпълнят никакви медицински стандарти", допълни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.


Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна