Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да пишеш от отчаяние

Наталия Мешчанинова
Снимка: ИК Жанет 45

Наталия Мешчанинова е известна сценаристка, режисьор на два пълнометражни филма и според критиката „забележителна представителка на новата вълна от жени в руското кино след 2010 година“. 

Книгата ѝ „Разкази“ е нейният литературен дебют и веднага попада в класацията „стоте най-значими руски книги на XXI век“. Разказите в нея всъщност съставят роман, наречен „един от най-важните текстове в жанра автофикшън, писани на руски“. Разтърсващо свидетелство не само за ужасния живот на Мешчанинова като момиче и тийнейджърка, но и за живота на поколенията от времето на прехода – и родители, и деца.

„Писах повече от отчаяние, отколкото от смелост", казва авторката в интервю. От страниците се зъби потискащият разпад на соц действителността, която продължава да трови хората и да умъртвява човешкото у тях. 

Ето какво пише Галина Юзефович от сайта „Медуза“ за прозата ѝ: „С внезапно преминаване ту в крясък, ту в подигравка, ту почти в стих Мешчанинова пише един неприлично личен текст, страшен като романите на Стивън Кинг и в същото време рафиниран като трагедиите на Расин… Не всяка година в руската литература се раздава глас с подобна чистота и сила.“

Чуйте преводачката Нева Мичева.

Снимки – ИК Жанет 45

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР