Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пишеш от отчаяние

Наталия Мешчанинова
Снимка: ИК Жанет 45

Наталия Мешчанинова е известна сценаристка, режисьор на два пълнометражни филма и според критиката „забележителна представителка на новата вълна от жени в руското кино след 2010 година“. 

Книгата ѝ „Разкази“ е нейният литературен дебют и веднага попада в класацията „стоте най-значими руски книги на XXI век“. Разказите в нея всъщност съставят роман, наречен „един от най-важните текстове в жанра автофикшън, писани на руски“. Разтърсващо свидетелство не само за ужасния живот на Мешчанинова като момиче и тийнейджърка, но и за живота на поколенията от времето на прехода – и родители, и деца.

„Писах повече от отчаяние, отколкото от смелост", казва авторката в интервю. От страниците се зъби потискащият разпад на соц действителността, която продължава да трови хората и да умъртвява човешкото у тях. 

Ето какво пише Галина Юзефович от сайта „Медуза“ за прозата ѝ: „С внезапно преминаване ту в крясък, ту в подигравка, ту почти в стих Мешчанинова пише един неприлично личен текст, страшен като романите на Стивън Кинг и в същото време рафиниран като трагедиите на Расин… Не всяка година в руската литература се раздава глас с подобна чистота и сила.“

Чуйте преводачката Нева Мичева.

Снимки – ИК Жанет 45

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна