Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните лекари намаляват с 400 годишно, след 5 години няма да има джипита, алармира тя

Д-р Виктория Чобанова: Covid зоните не се създадоха, за да работят

Освен Covid, тази година циркулират и обичайните банални инфекции, казва общопрактикуващият лекар

Снимка: БГНЕС

Огромна част от Covid зоните не работят по регламентираните за тях правила, заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Със сигурност не пречат, но и не работят. Достъп до тях имат не повече от 1% от хората“, смята тя.

В повечето случаи там се правят тестове и след това пациентите се връщат обратно към личните лекари. Малко са местата, където се правят прегледи и изследвания, а за лечение изобщо не може да се говори, описа картината д-р Чобанова.

„За мен тези Covid зони не се създадоха, за да работят, а да се каже, че просто нещо е направено.“

Относно протичането на новия вариант Омикрон общопрактикуващият лекар отбеляза, че процентът на тежките случаи е по-малък, ваксинираните и преболедувалите го карат по-леко, но има и такива, които са непреболедували и го прекарват безсимптомно, както и двойно ваксинирани, които прекарат тежко заболяването.

„Аз лично към момента грип не съм засякла. На този етап според мен все още няма. Но има други циркулиращи, обичайните инфекции, които минават за 3-4 дена, баналните“, допълни д-р Виктория Чобанова. Такива по думите ѝ са около половината от пациентите със симптоматика на вирусна инфекция, за разлика от миналата година, когато всичко е било само Covid.

Ваксиниране в Силистра   Снимка: Незабравка Кирова

Повечето ваксини, които в момента правя, са трета доза“, уточни д-р Чобанова. По думите ѝ са малко тези, които идват за първа доза ваксина.

Не са масово хората, които се обръщат към нас заради тези 75 лева“, поясни тя относно желаещите да се ваксинират възрастни хора.

В Швеция от самото начало на епидемията болничният, който е бил даван на болните, е за 7 дни, допълни Виктория Чобанова, запитана за мнение по съкратените карантинни срокове у нас.

Епидемията е в разгара си. Със строгите мерки можем да отложим частично нещата, но не и да спрем епидемията.“

За 2 години Лекарският съюз не успя да договори механизъм за преглед на пациентите при разболяване на общопрактикуващия им лекар, коментира д-р Чобанова в предаването „Преди всички“.

„Много често се случва реално пациенти да останат без лекар за времето, през което техният лекар отсъства. Не говорим само за Covid. Трябва да бъде регламентирано за тези пациенти къде да ходят и къде да търсят медицинска помощ“, поясни тя.

Личните лекари намаляват с 400 годишно. С тези темпове след 5 години няма да има общопрактикуващи лекари, изрази тревога д-р Чобанова. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна