Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Недоволство от проект за нов затвор край Самораново

Снимка: Кирил Фалин

Местните хора в едно от най-големите дупнишки села - Самораново, са недоволни и изразяват неодобрението си срещу проект за изграждане на нов модерен затвор в бивше военно поделение край селото им, каза за БНР кметът Райко Цветков. Засега реакциите са само в социалните мрежи, очакват се обаче подписки, дори и протести.

Бъдещият затворнически комплекс с 200 двойни килии за 400 лишени от свобода, както и изграждане на център за подготовка и обучение на кадри за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, ще е на площ от около 20 декара в бившите казарми край Самораново. Там сега е затворническото общежитие към затвора в Бобов дол.

Новият затвор трябва да бъде завършен до края на 2024 г., финансирането е по Норвежкия финансов механизъм за около 40 млн. лева. В кметството са получили вече известие за инвестиционното намерение и това поражда коментари и реакции, каза Райко Цветков:

„В момента не се е стигнало до подписка все още. В процес на запознаване с информацията, която е постъпила в кметството. Има хора, които не са против, има хора, които не ги интересува, но повечето са против. Така представени нещата, ние не виждаме полза за Самораново. Смятам, че такъв мащабен проект трябва да има и социален ефект - т.е. да има полза за местното население“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.