Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият министър на културата представи екипа си, очерта и 3 основни приоритета

Министър Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

Три основни приоритета  в бъдещата си работа открои новият министър на културата Атанас Атанасов. Това са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазването и използването на българското богато културно наследство, каза той:

"Това, на което ще разчитам аз, е най-вече заразното добро! Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста. А контекстът, за съжаление, в момента е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, Covid кризата! Всички трябва да бъдем ангажирени с тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където и е мястото и да превърнем отношението с нашата мила, родна публика в едно светло и истинско вдъхновяващо общуване", каза културният министър по време на представянето на екипа си месец след встъпването си в длъжност. 

По думите му стана ясно, че страната ни ще се стреми към общ културен календар с Република Северна Македония, както и към стимулиране на творческия обмен между български и македонски творци. 

В срещата се включиха и зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Въковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов.

Република Северна Македония ще бъде приоритетна тема и за Министерството на културата, заяви заместник-министър Въковски:

”Това, към което ще се стремим, са две неща. Едното е общ културен календар със Северна Македония. Другото, което ще се стремим, е максимално много да стимулираме творческия обмен”, посочи той.

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна