Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на две села в Добричко излязоха на протест заради безводие

2
Снимка: Мая Щърбанова

Проблеми с водоснабдяването изкараха на пореден протест жители на община Добричка. Десетки хора от селата Хитово и Алцек изразиха недоволството си от системната липса на вода и от ниското й налягане, когато я има.

Причината за протести на жителите на община Добричка винаги е една и съща, сменят се само населението места. Този път заради проблемите си с водоснабдяването се събраха хората от селата Хитово и Алцек, като в последното вода няма от 26-и декември.

Потърпевшите вече са загубили търпение и са крайно недоволни от условията, при които им се налага да живеят.

Кметският наместник на село Хитово Иванка Георгиева не успя поради заболяване да присъства на протеста.

В разговор с нея по телефона тя сподели, че в Хитово основният проблем е с ниското налягане по главната улица, която е разположена в по-високата част на населеното място.

По думите й това е от около 2 години, многократно са се обръщали за помощ към ВиК дружеството и както тя сподели, щом се оплачем, вдигат налягането за няколко дни и после проблемът се връща. Ниското налягане, което не позволява извършването на елементарни битови нужди като пране и къпане, засяга около 15 домакинства. За щастие, споделя още Иванка Георгиева детска градина нямаме, а училището е по-ниско в селото и там налягане има.

От ВиК дружеството в Добрич излязоха с позиция пред медиите, че след постъпил сигнал при тях за проблем с водоснабдяването са предприели действия по обследване на трасето на захранващия водопровод от Помпена станция Воднянци в посока водоем, захранващ и село Хитово. Подменена е една от силно амортизираните части от този водопровод, което би трябвало да спомогне за нормалното водоснабдяване и в двете населени места.

Проблемите с водоснабдяването в община Добричка са хронични, заяви и председателят на Общинския съвет Ердинч Хаджиев, дошъл да подкрепи недоволството на хората.

"Докато не се осигурят средства за подмяната на тръбите, които са полагани през 50-те години на миналия век, няма да спрат и протестите на хората, защото проблемите само се задълбочават", сподели още той. Откъде обаче ще дойдат тези пари, при положение, че и водното дружество едва успява да се справи дори със сметките си за електроенергия, остава въпрос без отговор, поне засега.

 Какво още споделят те и как се справят в тази ситуация чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени