Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази стимулиращата си парична политика, но повиши прогнозите за инфлацията

ЯЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешното редовно заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави очаквано без промяна досегашната си агресивна стимулираща парична и лихвена политика. В същото време обаче тя повиши прогнозите за инфлацията за фискалните 2022 и 2023 година, цитирайки растящите цени на суровините, но въпреки това продължава да очаква инфлацията да остане под целевото ниво от 2 на сто.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди за пореден път целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Решението беше взето с 8 срещу 1 гласа.

Тя също така реши единодушно да удължи с една година срока за изплащане на заема по Мярката за провизиране на фондове за стимулиране на банковото кредитиране.

Централната банка отбеляза, че рисковете към този момент по отношение на икономическата активност остават в посока надолу (за по-слаба от очакваното икономическа активност), докато рисковете за поведението на цените са в общ план балансирани.

За фискалната 2022 г., стартираща от 1-ви април, ЯЦБ вече очаква растеж на БВП на Япония с 3,8% при предишна прогноза през миналия октомври за експанзия с 2,9 на сто и след повишение с 2,8% през настоящата фискална година (под предишна прогноза за растеж с 3,4%). За фискалната 2023 г. се очаква забавяне на икономическия растеж до 1,1% (под октомврийската прогноза за 1,3%).

Централната банка прогнозира, че потребителските цени ще останат непроменени през текущата фискална година - без промяна спрямо оценката през октомври 2021 г.

ЯЦБ обаче повиши прогнозата си за инфлация за фискалната 2022 г. до 1,1% от 0,9% през октомври, отразявайки основно покачването на цените на суровините и прехвърлянето на това увеличение към потребителските цени.

За фискалната 2023 г. инфлацията се оценява на 1,1%, което е малко повече от предишната прогноза от 1%.

Икономиката на Япония отбеляза "забележимо" подобрение спрямо предходното заседание на ЯЦП, отбеляза след края на днешното заседание нейният председател Харухико Курода.

По време на пресконференция Курода посочи, че в момента не се обсъжда повишаване на лихвите, като добави, че в момента ЯЦП не планира да променя текущата си парична политика .

Курода коментира и малко по-слабия курс на японската йена, като подчерта, че тенденцията вероятно ще се отрази положително на икономиката на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени