Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Димитров, AirBg: Върнете измервателната станция на Орлов мост

Снимка: Ани Петрова

Вятърът в последните седмици играе основна роля за чистия въздух в София, но това не значи, че от Столичната община правят всичко възможно и са се справили с мръсния въздух. Това заяви пред Радио София Стефан Димитров от AirBg.

Според него Общината и през тази година не е направила нищо за намаляване на фините прахови частици. Като основен проблем за града той посочи преместването на измервателната станция за качеството на въздуха от Орлов мост в кв. „Младост“.

„Тя беше преместена през 2013 година във връзка със строителството на третата  линия на метрото и оттогава София няма проблем с мръсния въздух.“

Димитров призова българският вицепремиер по климата да вземе решение и да върне станцията на мястото си в центъра на София. И допълни:

„В новините говорят за поскъпването на горивата, но не се казва, че от миналия месец в Европа продават повече електрически коли, отколкото дизелови.

В София може да горите каквото и да поискате и да ви се размине.“

Припомняме, че през ноември 2021 г. Столичната община беше осъдена заради мръсния въздух и разполага с 12 месеца, през които трябва да предприеме ефективни мерки.

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов със Стефан Димитров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени