Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на правосъдието на Великобритания защити Борис Джонсън

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на правосъдието Доминик Рааб заяви, че премиерът Борис Джонсън не е лъгал в парламента и че не е бил предупреден, че ще има парти на 20 май 2020, както твърди бившият му първи съветник Доминик Къмингс. 

Притиснат от журналистите обаче Рааб каза, че „на теория, ако министър лъже в парламента, това е в нарушение на правилника и е нормално да последва оставка“.

В серия от интервюта по всички основни британски медии Доминик Рааб защити премиера след твърденията на Доминик Къмингс, че той е бил информиран и предупреден за партито с напитки на Даунинг стрийт. 

Според Рааб, Джонсън е бил искрен в парламента, когато е заявил, че е смятал събирането на 20 май 2020 година за „работна среща“ и че е действал в рамките на правилата. 

Рааб се съгласи по принцип, че ако министър излъже в парламента би трябвало да подаде оставка, но не иска да спекулира на „хипотетични“ въпроси и е важно да се изчака доклада на държавния служител Сю Грей. 

Запитан дали Доминик Къмингс е надежден свидетел, Рааб отговори, че този въпрос, както и всички останали твърдения за партита са част от работата на Сю Грей. 

Къмингс написа снощи в блога си, че е готов да потвърди под клетва обвинението си, че премиерът е знаел за събирането и е лъгал в парламента.

 Министърът на правосъдието изрази увереност, че Джонсън ще продължава да е премиер години напред и ще спечели следващите общи избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна