Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън е знаел за партито по време на локдаун, твърдят два източника

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият първи съветник на британския премиер Доминик Къмингс заяви, че Борис Джонсън е знаел предварително за партито с напитки по време на първия локдаун и се е съгласил то да се състои. Това твърдение на Къмингс е потвърдено от втори източник пред "Скай нюз".

В актуализирана версия на своя блог Доминик Къмингс казва, че е изразил загриженост по повод на събирането в градината на "Даунинг стрийт" през май 2020 година пряко пред премиера и е готов да го потвърди под клетва. "Премиерът бе информиран за поканите, знаеше, че това е парти с напитки и той излъга в парламента", пише Къмингс.

Изпратената покана за партито с предложение всеки да донесе напитки от главния частен секретар на Борис Джонсън - Мартин Рейнолдс - стана обществено достояние, като породи гняв и доведе до призиви за оставка на премиера, включително от депутати от неговата Консервативна партия. Ако се докаже, че Джонсън е знаел предварително за събирането и е лъгал в парламента, че е смятал, че това е "работна среща", той ще изпадне в още по-трудна позиция да остане на поста си.

Втори източник е потвърдил пред политическия редактор на "Скай нюз" Бет Ригби казаното от Къмингс, че премиерът е бил предупреден.

От "Даунинг стрийт" продължават да отричат, че Джонсън е знаел за събирането. Къмингс напусна "Даунинг стрийт" на 10 ноември 2020 година и оттогава е редовен критик на Джонсън.

Не е известно колко депутати на торите са изпратили писма до "Комитет 1922" с искане за вот на недоверие в премиера. Според "Дейли телеграф" те са около 20, но за да се стигне до такъв вот, са необходими 54 писма.

Междувременно продължава разследването на държавния служител Сю Грей на партитата на "Даунинг стрийт". Очакваше се резултатите от него да станат известни тази седмица, но вече има съмнения, че това е по-вероятно да се случи следващата седмица с оглед на постоянно постъпващите нови разкрития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Във Великобритания не спират призивите за оставка на Борис Джонсън

Във Великобритания не спират призивите за оставка на премиера Борис Джонсън след признанието му, че е присъствал на градинско парти на Даунинг стрийт през май 2020 г. по време на строгия локдаун.  Оттеглянето на Джонсън искат включително влиятелни фигури..

публикувано на 13.01.22 в 09:09

Въпреки извинението на Борис Джонсън доверието към управляващите консерватори спада

Въпреки извинението на британския премиер Борис Джонсън за присъствието му на градинското парти по време на локдаун през май 2020 година, проучване на общественото мнение показва, че доверието към управляващите консерватори е с 10 процента по-малко от..

публикувано на 13.01.22 в 12:58
Борис Джонсън

70% от британците предпочитат премиерът Борис Джонсън да подаде оставка

Ново допитване до британските избиратели показа, че 70 процента от тях предпочитат премиерът Борис Джонсън да подаде оставка, предава "Ройтерс". Според резултатите от анкетата на агенция ComRes една трета от хората, които подкрепиха Консервативната партия..

публикувано на 15.01.22 в 07:41

Все повече депутати от Консервативната партия призовават Борис Джонсън да си подаде оставката

Все повече депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън го призовават да си подаде оставката заради събиранията на Даунинг стрийт и други правителствени сгради по време на локдаун. Лидерът на Лейбъристката партия призова торите „да..

публикувано на 15.01.22 в 19:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Вътрешният министър не смята, че има "чадър" на МВР за Ивелин Михайлов

28 проверки по сигнали, свързани с Ивелин Михайлов, са били извършени от 2016 година досега, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред временната парламентарна комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около създаването и финансирането на..

публикувано на 24.07.24 в 18:38
Исторически музей - Стрелча

Музеят в Стрелча вече е и с обновена художествена галерия

Историческият музей в Стрелча вече е с напълно обновена художествен галерия. Финансирането бе осигурено от Министерството на културата по спечелен проект в края на миналата година, като преди това бяха обновени и експозициите в отдел..

публикувано на 24.07.24 в 18:18
Георги Тахов

Георги Тахов: Първите фермери, пострадали от пожарите, ще получат обезщетенията си до края на седмицата

До края на тази седмица първите фермери, които пострадаха от пожарите, ще получат обезщетенията си - каза пред депутатите от земеделската комисия аграрният министър Георги Тахов.  До края на днешния ден ще бъдат съставени констативни протоколи за щетите,..

публикувано на 24.07.24 в 18:17

В с. Малка Арда живеят като в миналия век с режим на водата

Близо месец жителите на родопското село Малка Арда, в община Баните са на воден режим. Това се повтаря всяка година през лятото заради сериозен проблем с водоподаването в селото. Друга причина е и засушаването, вследствие на което е намален дебита на..

публикувано на 24.07.24 в 17:59

Оранжев код за значителни валежи и бури за утре

Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури обяви за утре Националният институт по метеорология и хидрология.  Оранжев код е обявен за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.  В отделни райони там са възможни до..

публикувано на 24.07.24 в 17:39

Временна комисия за Ивелин Михайлов изслуша директора на НАП и председателя на ДАНС

Депутатите от временната комисия, свързана с дейността на Ивелин Михайлов и "Исторически парк", изслушват при закрити врата изпълнителния директор на НАП Румен Спецов и председателя на ДАНС Пламен Тончев, предаде БТА. Румен Спецов отбеляза, че..

публикувано на 24.07.24 в 17:32
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Олаф Шолц отново ще се кандидатира за канцлер след парламентарния вот догодина

Въпреки спада в одобрението за германското правителство канцлерът Олаф Шолц смята отново да се кандидатира за поста след парламентарните избори на 28 септември догодина.  На заключителна пресконференция преди лятната ваканция за политическия живот..

публикувано на 24.07.24 в 17:30