Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

75% заетост на интензивните легла във великотърновската областна болница

Снимка: Здравка Маслянкова

Северният централен район е в най-тежко състояние, според картата за заетостта на интензивните легла. В област Велико Търново, която попада в него, от вчера е спрян плановият прием на пациенти и плановите операции в болниците. Областта е със заболеваемост от 613 на 100 000 население.  

75% е заетостта на интензивните легла във великотърновската областна болница.  

„Клъстерите се оформиха там, където броят на интензивните легла е по-малък, в сравнение с районите, където има университетски болници и повече интензивни легла. Великотърновска област е в рисковата зона по заети интензивни легла, а по ниво на заболеваемост, нивата са други“, коментира д-р Галина Гарева, медицински директор на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Тя обясни, че транспортирането на тежките случаи по другите райони става с централно решение, но това не е лесно. Всяка вълна е различна и подходът трябва да е специфичен, допълни д-р Гарева. 

Отделно от това болниците нямат приети бюджети, а сметките за енергоносителите са с три-четири пъти по-високи

Интервюто с д-р Галина Гарева можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Здравка Маслянкова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.