Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската институция трябва да зададе тона на помирението, а не да изостря политическия дебат

Калоян Велчев: Радев очерта повече проблеми, отколкото да говори за решения и за нов път

Калоян Велчев
Снимка: Веселина Миланова

"Румен Радев във вторият си мандат ще трябва да си взаимодейства с едно ново мнозинство. Той вече е един завършен политик - това е генерания извод, който може да направим след тези пет години", коментира пред БНР Калоян Велчев, политолог.

"Със съжаление мога да отбележа, че негативният дневен ред, като че ли отново доминираше в речта му. По-скоро се очерта една черна картина на всичките ни проблеми, отколкото да се говори за решения и за нов път, по който да вървим заедно", отбеляза още пред БНР Велчев.

"Това зае първата част от речта му. Също така виждаме, че политическото разделение продължава да е сериозен фактор  - ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Той все още говорина езика на мнозинството на българските граждани, но ми се стурва, че е редно да мислим вече повече за нашата заедност", каза още политологът.

"Би следвало президентската институция да зададе тона на помирението, а не да изостря политическия дебат, който и без това е достатъчно проблемен в момента.

В първата му реч през 2017 година, когато встъпваше в длъжност, той започна с думите : "Имате още една седмица" и предстояха парламентарни избори. Така че струва ми се, че търпи надграждане Радев, но има още какво да се желае.

Новото мнозинство е очевдно добре настроено към президента. Това е един положителен сигнал и очакваме, че взаимодействието между изпълнителна власт и предидентската ще бъдат ползотворни.

При вторият си мандат Радев вече би следвало повече да мисли за политическото наследство, което той ще остави и по-малко за всекидневната политическа борба, в която той участваше често при първия си мандат.

Така че, неговите проблеми от тук нататък няма да са толкова важни нито за самата институция, нито за нас", допълни още Велчев. 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна