Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жените главни изпълнителни директори на германски банки е намалял през 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само осем от най-големите 100 банки в Германия са имали жени за свои главни изпълнителни директори в края на 2021 г., което е по-малко от десетте жени банкови ръководителки година по-рано, сочи доклад на Германския институт за икономически изследвания (DIW).

През същия период броят на жените изпълнителни директори в 200-те топ компании в Германия въз основа на приходите е нараснал, подчертавайки дългогодишната разлика, която все още обхваща немския банков сектор.

Новото правителство на Германия обеща да намали разликата в заплащането между половете, която е една от най-големите в Европейския съюз и най-ярко изразена във финансовия сектор на най-голямата икономика в единния блок.

Карола фон Шметов, една от най-известните банкерки в Германия, се пенсионира миналата година като ръководител на HSBC в Германия и беше заменена от мъж.

Докато представителството на жените в управителните съвети на банките и на висшите ръководни позиции нарасна през 2021 г. до 13,2% от 10,5% през 2020 г., този дял изостава с 15% при женското представителство в различните индустрии, се казва още в доклада на DIW.

DIW посочи, че причината за това несъответствие е, че хората във финансовия сектор, повече, отколкото в други индустрии, са непропорционално възнаградени за изключително дълги и негъвкави работни часове, което е от полза за мъжете.

Нарастват призивите за действие за по-голям баланс между половете от политици и инвеститори, като критиците посочват, че новите политики за диверсификация на бордовете в Германия са се провалили.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна