Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

MAE очаква по-затегнат петролен пазар въпреки вълната на Омикрон

Потреблението на петрол ще достигне през 2022 г. предпандемичните си нива

Международна агенция по енергетика (MAE)

Глобалните петролни пазари изглеждат по-затегнати, отколкото се смяташе преди, тъй като търсенето на петрол показва изненадващо малко негативно въздействие от последната вълна на коронавируса, провокирана от силно заразния вариант Омикрон, докато доставките са ограничени заради прекъсвания, заяви в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Търсенето на петрол се повиши през последното тримесечие на 2021 г. с 1,1 млн. барела на ден до 99 млн. барела на ден въпреки вълната на Омикрон, както е на път да достигне нивата отпреди пандемията от 99,7 млн. барела на ден, се казва в месечния доклад на МАЕ. В същото време доставките бяха ограничени, тъй като картелът "ОПЕК +" се мъчи да съживи спряното си производство, а производителите от другите места страдат от редица прекъсвания, което намалява границата на свободния производствен капацитет.

Леко завишените прогнози на базираната в Париж международна агенция идват само часове, след като цените на суровия петрол Брент се покачиха до седемгодишен връх над 89 долара за барел. Силното поскъпване на петрола се оказва предизвикателство за държавите-консуматорки и за централните банки, тъй като те се опитват да стимулират икономическото възстановяване, като същевременно се борят да ограничат инфлационния скок и кризата, засягаща цената на живота.

Междувременно фючърсите на петрола Брент нарастват през обедната европейска търговия с 1,16% към 88,55 долара за бадел, след като по-рано в сряда удариха нов седемгодшен връх около 89,05 долара (най-високо ниво от октомври 2014 г.). Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък нарастват с 1,5% към 86,10 долара, като по-рано през деня достигнаха нов 7-годишен връх около 86,41 долара за барел.

Графика на петрол Брент/долар (за барел)


В последния си доклад МАЕ, която съветва повечето големи икономики, повиши прогнозите си за глобалното търсене на петрол с 200 хил. барела на ден както за 2021, така и за 2022 г. Потреблението на петрола пък ще се увеличи с 5,5 млн. барела на ден (през 2021 г.) и с 3,3 млн. барела на ден (през 2022 г.)..

"Covid-19 отново причинява рекордни инфекции. Но този път скокът има по-ограничено въздействие върху потреблението на петрол", отбеляза МАЕ.

Тъй като търсенето се възстановява, ситуацията с предлагането става все по-слаба. Коалицията от 23 държави във формата "ОПЕК +", водена от Саудитска Арабия и Русия, която постепенно възстановява производството, спряно по време на пандемията, е успяла да увеличи през декември петролното производство само с 60% от планираното, съобщи агенцията и допълни, че Нигерия, Ангола, Малайзия и дори Русия се борят с ограниченията на производствени капацитет.

Докато "ОПЕК +" се опитва да възстанови оставащия все още блокиран добив, свободният производствен капацитет на коалицията, който се използва като амортисьор в случай на прекъсвания, може да намалее до 3 млн. барела на ден, от около 5 млн. барела на ден в момента, прогнозира МАЕ. Това може отново да направи петролния пазара уязвим по отношение на нестабилността на цените, дори когато производството нарасне рязко в САЩ, Канада и Бразилия, се посочва в последния доклад на агенцията.

Производствените прекъсванията на петролния картела се засилиха във вторник, тъй като важен тръбопровод от Ирак до Турция беше спрян за кратко заради експлозия - напомняне, колко критичен може да бъде свободният производствен капацитет за поддържане на стабилни петролни потоци.

Взривът в петролопровода "Киркук-Джейхан", който временно спря преноса на суров петрол във вторник, е бил причинен от падащ енергиен стълб, а не от атака, заяви в сряда пред агенция Ройтерс висш представител, отговарящ за сигурността.

Междувременно потокът от суров петрол по тръбопровода "Киркук-Джейхан" беше възобнови по-рано в сряда, след като властите потушиха пожара близо до югоизточната турска провинция Кахраманмараш, съобщиха официални местни власти.

Според МАЕ и други източници за покриване на петролния недостиг при извънредни ситуации също са намалели, като запасите от горива в развитите страни са спаднали с 6,1 млн. барела през ноември 2021 г. до седемгодишно дъно.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.