Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният университет и СУ „Св. Климент Охридски“ започват съвместно обучение

Снимка: Здравка Маслянкова

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ започват съвместно обучение по пет нови специалности, свързани със сигурността. От Двата университета обявиха, че това партньорство е първо по рода си между военен и цивилен университет в Източна Европа.

Четирите магистърски и една докторска програми са в професионалното направление „Компютърна и комуникационна техника“. Проектът е за близо 2 млн. лева с европейско финансиране. Асоцииран партньор на Националния военен университет и Софийския университет в образователния проект е Техническата военна академия в румънската столица Букурещ.

„Тези образователни програми, които сме създали, освен българския пазар, целят да атакуват и чуждестранни пазари – Африка, бивши съветски републики“, посочи проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет на СУ.

Приемът започна от идната учебна година с 50 студенти, поясни полковник Николай Урумов, заместник-началник на Националния военен университет: 

„За първи път и в рамките на Източна Европа ще се предложи програма „Изкуствен интелект“. За първи път ще се предложи програма „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, както и програмата Геоинформационен мениджмънт и технологии“.  

Интерес към бъдещите кадри проявяват Регионалното и Екологичното министерство, и общините, очаква се интерес и от Военния промишлен комплекс, посочиха от двата университета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна