Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Годишните награди на Столична библиотека

16
Столична библиотека
Снимка: Радостина Билярска

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели – Писател на годината & Читател на годината.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване. Всички участници в церемонията – наградени и награждаващи, дадоха много висока оценка на усилията на Столична библиотека за популяризиране на четенето и съвременните български автори.
Наградените писатели дариха над 50 свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.

Столична библиотека благодари на всички свои приятели и читатели за подкрепата през изминалата година.
Събитието уважиха с присъствието си: Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Мирослав Боршош – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, проф. Мариела Модева – зам.-министър на туризма, Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, доц. Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, проф. Пламен Дойнов – ректор на НБУ, Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, Диляна Димитрова – гл. редактор на „Площад Славейков“, Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО, София-град, проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и много други приятели и съмишленици на Библиотеката на София.
Чуйте разговора с Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. „Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – каза на Георги Господинов – писател на годината на Столична библиотека 2021.

Чуйте разговора с Георги Господинов.
Наградените Писатели & Читатели за 2021 година са:
Писател на годината
1. Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература)
2. Захари Карабашлиев
3. Елена Алексиева
Най-четен поет
1. Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев поделят първото място.
3. Иван Ланджев
Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература
1. проф. Пламен Павлов
2. проф. Иво Христов
3. Мадлен Алгафари
Най-четен автор на биографични книги
Георги Тошев
Най-четен автор на детска литература
1. Милен Хальов
2. Катя Антонова
3. Сотир и Пенко Гелеви
Специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката – на поета Георги Константинов.
Наградени читатели
Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Савов (41 г.)
Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7 г.)
Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и Александра (6 г.)
Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.)
Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са: Нова телевизия – новини, БТА, тв предаване „Култура. БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, медия за култура „Площад Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Снимки – Столична библиотека
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.